Аргентина

277

Званично Аргентинска Република (República Argentina). Обухвата највећи део Јужне купе. Према северу се граничи са Боливијом и Парагвајем; према североистоку са Бразилом; према истоку са Уругвајем и према западу са Чилеом. На истоку излази на јужни део Атлантског океана.

obelisco-de-buenos-aires

Простире се на површини од 2.780.400 км2, што је сврстава на осмо место у свету, друго у Латинској Америци, и прво међу земљама шпанског говорног подручја.

Аргентина полаже право на део Антарктика, Фолкландска тј. Малвинска острва, и на Јужну Џорџију и Јужна Сендвичка Острва.

Аргентина се сматра регионалном силом и једном од истакнутијих латиноамеричких земаља. Чланица је група Г-15 и Г-20. Оснивач је Уједињених нација, Светске банке, Светске трговинске организације, Меркосура, Унасура, Заједнице латиноамеричких и карипских држава и Организације иберо-америчких држава.

Захваљујући стабилној политичкој ситуацији, величини тржишта и расту високотехнолошког сектора, сврстава се у средње развијене земље са веома високим индексом хуманог развоја.2000px-Argentina_in_South_America_(-mini_map_-rivers).svg

Људи су на подручју Аргентине присутни од палеолита. Шпанска колонизација је почела 1512. године.  Аргентина је наследница Вицекраљевства Рио де ла Плата, шпанске прекоморске колоније основане 1776. године. Након рата за независност (1810–1818) уследио је грађански рат који је трајао до 1861. а окончан је новим устројством земље као федерације провинција са главним градом Буенос Ајресом. Након тога долази до великог прилива усељеника и великог привредног развоја: почетком 20. века Аргентина је била седма најбогатија држава на свету, међутим, након 1930 дошло је до политичке нестабилности и периодичних економских криза захваљујући којима је постала недовољно развијена земља.

Становништво

На основу резултата пописа у Аргентини је 2010. живело 40.091.359 становника, док је према попису из 2001. Аргентина имала 36.260.130 становника. По броју становника Аргентина је на трећем месту у Јужној Америци и на тридесет трећем у свету.

Власт

Аргентина је федерална република са представничком демократијом. Власт је дефинисана Уставом Аргентине, највишим правним актом у држави. Седиште владе је у Буенос Ајресу. Право гласа је тајно и обавезно за све држављане Аргентине.Власт на нивоу државе подељена је на законодавну, извршну и судску.

Клима

Аргентина има изузетно разноврсну климу, од тропске на северу до субарктичке на крајњем југу континента. Климатске области се углавном поклапају са регионалном поделом земље.

Остави твој коментар