Чиле

375

Званично Република Чиле (República de Chile) је држава у Јужној Америци. Заузима дуг и узан појас између обале Тихог океана и планина Анда а полаже право и на део Антарктика. Према северу се граничи са Перуом, према североистоку са Боливијом, према истоку са Аргентином а према западу има излаз на Пацифички океан.

concepcion
Град Концепцион

Главни град је Сантијаго де Чиле, док се скупштина састаје у оближњем Валпараису. У Сантијагу живи 40 % становништва Чилеа. Остали већи градови су: Валпараисо, Концепцион, Антофагаста, Пунта Аренас, Икике, Серена, Талка и други.

Под чилеанским суверенитетом је острво Робинзон Крусо, као и најисточнија острва Полинезије су Ускршње острво и острва Сала и Гомез.

Данас је Чиле једна од најстабилнијих и најпросперитетнијих латиноамеричких држава, са угледном војском и растућом привредом. Чиле предводи Латинску Америку у људском развоју, дохотку по глави становника, конкурентности, економским слободама и ниској стопи корупције. Оснивач је Уједињених нација, Уније јужноамеричких народа и Заједнице латиноамеричких и карипских држава.

Географија

Чиле је веома дуга и узана земља смештена у приобаљу јужног дела Јужне Америке са западне стране Анда. Од севера до југа протеже се у дужини од 4300 километара док је на најширем делу, у правцу исток – запад, широк 350 километара. Карактерише га разноврсан крајолик и разни типови климе. Простире се на површини од 756.950 км2. Смештен је унутар Ватреног појаса Пацифика. Заједно са острвима, али без територије на коју полаже право на Антарктику, Чиле је смештен између 17. и 56. степена ЈГШ, и 66. и 81. степена ЗГД.limites-chile

Чиле спада међу земље са највећом дужином између најсеверније и најјужније тачке државе. Ако изузмемо острва, Чиле је јединствена земља гледајући распон између најзападније и најисточније тачке државе, јер друге земље које су у правцу север – југ дугачке као Чиле у правцу исток – запад су и по десет пута шире. Чиле делом своје територије сматра и 1.250.000 км2 Антарктика. Међутим, након потписивања Антарктичког споразума морао је да суспендује претензије на ову област.

Клима

Чиле има разноврсну климу. На северу је најсувља пустиња на свету Атакама, у средишњем делу је средоземна клима, на Ускршњем острву је влажна суптропска, док је на југу и истоку земље у подручјима алпијских тундри и глечера присутна океанска клима. У већем делу земље постоје сва четири годишња доба: лето (од децембра до фебруара), јесен (од марта до маја), зима (од јуна до августа), и пролеће (од септембра до новембра).

Религија

Међу религијама превладава католичанство, које држава подупире иако није службена религија. Осим католика, постоји и већи број припадника јеврејске религије и протестаната.

Католика је 70%, протестаната 15,1%

Становништво

Према резултатима пописа из 2012. Чиле има 16.634.603 становника, мушкараца је 8.101.890 а жена 8.532.713.

30 % становништва чине белци; местици, који су 60 % белци и 40 % Индијанци, чине 65 % становништва, док Индијанци чине преосталих 5 %

Познати Чилеанци
Уметници:

 • Пабло Неруда – песник
 • Габријела Мистрал – песникиња
 • Изабела Аљенде – прозни писац

Национални хероји:

 • Бернардо О’Хигинс – оснивач модерног Чилеа, Отац нације и ослободилац
 • Артуро Прат – капетан брода Есмералда у поморској бици код Икикеа

Политичари:

 • Салвадор Аљенде – председник Чилеа од 1970. до 1973
 • Аугусто Пиноче – диктатор Чилеа од 1973. до 1990
 • Мишел Башле – прва жена изабрана за председника Чилеа (2006)

Спортисти:

 • Николас Масу – тенисер, двоструки Олимпијски победник
 • Фернандо Гонзалез – тенисер
 • Иван Заморано – бивши ас фудбалског тима Реал Мадрида
 • Марсело Салас – фудбалски интернационалац

 

Остави твој коментар