Перу

312

Званично Република Перу (шп. República del Perú) држава је на западу Јужне Америке. Према северу се граничи са Еквадором и Колумбијом, према истоку са Бразилом, према југоистоку са Боливијом, према југу саЧилеом, док према западу излази на Тихи океан. Главни град је Лима.

peru

Територија Перуа је дом древних култура од цивилизације Норте Чико, једне од најстаријих на свету, до Царства Инка, највеће државе претколумбовске Америке. Шпанска империја је покорила ову област у 16. веку и основала вицекраљевство са главним градом Лимом, које је обухватало највећи део јужноамеричких колонија. Након стицања независности 1821, Перу је пролазио кроз раздобља политичких немира и финансијских криза као и раздобља стабилности и привредног напретка. Привредни успон је био везиван углавном за експлоатацију сировина као што су гвано (1845—1866) и гума (почетак 20. века).

Лима, Главни град Перуа,
Лима, Главни град Перуа,

Перу је по државном уређењу република подељена на 25 региона. Географија Перуа је разноврсна, од равница на пацифичкој обали до врхова Анда и тропских шума у Амазонском басену. Перу спада у земље у развоју са веома великим индексом хуманог развоја и стопом сиромаштва од 25,8 процената. Главне привредне активности су рударство, индустрија, пољопривреда и рибарство.

Становништво Перуа је мултиетничко а чине га припадници домородачких народа, Европљани, Африканци, и Азијци. Језик споразумевања је шпански, који је и службени, иако значајан број Перуанаца говори језиком кечуа или неки други домородачки језик. Мешавина различитих култура допринела је разноврсности која се огледа у уметности, храни, књижевности и музици.

Градови

Највећи градови земље су: Лима (7.363.069 стан.), Трухиљо (861.044), Арекипа (860.000), Каљао (824.329), Чиклајо (634.600) иИкитос (400.000).

Религија

Око 90-95% становништва припада римокатоличкој вери. Ово је последица мисионарске активности из времена шпанске колонизације.

Језик

Велика већина становништва говори шпански језик (80%). Индијански језици (кечуа 16% и ајмара 3%) су били све мање у употреби у 20-ом веку, иако су раније били језици већине становништва. Проблем за ове језике је дијалекатска подељеност, недостатак писмености и писане литературе. Данас постоји покрет за промоцију индијанских језика у школству и медијима.

Стопа писмености у Перуу је око 87%. Међу омладином (15-24 година), стопа је 96,8%.

Остави твој коментар