Основна питања о Чилеу

581

У прилогу можете прочитати нај основније савете за долазак у Чиле:

Дали је потребна виза за Чиле?
Држављанима Републике Србије није потребна виза за Чиле, 90 дана туристичка виза.

Који су ми потребни документи за улазак у Чиле?

За улаз у Чиле, потребан је само пасош Републике Србије.

Како продужити дозволу за боравак у Чилеу?
Најбољи начин да продужите туристичку визу или визу за боравак је да изађете па затим поново уђете  у земљу, на пример, са путовањем у Мендоза / Аргентина (може да се уради истог дана). Многи странци имају приступ у овом облику проширења визе, међутим, овај начин није подржан чилеанским законом.
Званично, ово смете урадити само једном у укупном трајању од 90 дана, затим требате да регулишете ваше документе у Министарству за Иностране Послове (extranjeria) месец дана пре него истицања рока. Износ за уплату је $ 100.

Каква виза вам је потребна?
Ако желите да званично останете више од три месеца у Чилеу или желите да радите, стурирате, постоје различите врсте виза. Најчешћи су:

  • Студентска виза: Без дозволе за рад, ограничено време студија.
  • Виза са пословним уговором о раду: Траје док не истекне уговор са чилеанском фирмом. Након завршетка уговора, радник мора да се врати у своју земљу.
  • Привремена виза: Виза ограничена (обично на годину дана) за професионалце. Није везана за фирму, али је неопходно признање дипломе као и доказивање да имате посао у Чилеу, то јест да нећете бити терет држави.
  • Стални боравак: За странце који су живели две године у Чилеу са привременом визом и покажу своју способност за самостални живот, то јест да раде са уговором.
    Све информације у вези визе налази на месту странаци Extranjería.

Како путовати од Аеродрома до Сантиага?

Најсигурнији превоз од аеродрома Комодоро Артуро Мерино Бенитез је са компаијом Delfos и Transvip, превоз са комбијем кошта од прилике 10 евра по особи до ваше адресе боравка, такси од остих фирми кошта око 30 евра. За 3 евра можете аутобусом до центра Сантиага. Транспорт фирме Turbus и Centropuerto.

Која одећа је потребна за Чиле?

То зависи од сезоне и места у коме намеравате да боравите. Зависи ако сте само у посети или намеравате да останете да стурирате или радите. У централном делу Чилеа, просечна температура лети је између 14 Степена Целзиус ноћу и 38 дању, зими -2 до 24 степена.  У главном за посао у канцеларији се користите кравата и сако, док сандале, шорц или фармерке су мање прикладне. Да би се избегли радознали погледи, препоручујемо женама да користе дискретну одећу.

Колико кошта живот у Чилеу?

Информацију о животу у Чилеу можете наћи ОВДЕ

 

Остави твој коментар