Десет фундаменталних јела перуанске кухиње

963

Перуанска кухиња означена је од стране многих стручњака као једна од најбољих на свету. Због велике разноврсности, арома, оригиналности и знатне хранљивости омиљена је међу многим туристима. По доласку у Перу, један од суштинских разлога мора да буде пробање једног перуанског јела и пробање перуанских разноликих производа. Истинско је задовољство, за многе туристе, осећање традиције и мешавине култура по пробању једног тако укусног јела.

Десет најзначајних јела перуанске кухиње су:

  1. Пољо а ла браса (Пилетина на жару)

pollo a la brasa

Ово је јело које се најчешће једе у Перуу. Маринирано месо се пече на жару у посебној рерни, где се пиле окреће око сопствене осе. Јефтино је и може да се пронађе у било ком делу Перуа. О детаљима овог јела може да се сазна у Гастрономском музеју Перуа.

2.Севиче

cebiche

Ово је једно од најизузетнијих перуанских јела. Сматра се културном баштином нације. Велика је разноликост овог јела, већ према региону земље и риби која се користи у припреми. Ради се о сировој риби гарнираној са лимуном (перуанским), црним  луком, сољу, ахи лимо чили папричицама и бибером. Начин спремања јела је јединствен и многи људи ово јело сматрају афродизијаком.

  1. Oљукито кон чаркиolluquito-con-charqui-peruano-RECETA

Ово је једно од најрепрезентативнијих перуанских јела, пошто садржи два састојска која су ексклузивно перуанска: ољуко, врсту кромпира који расте у Андима и чарки, сушено месо од ламе или алпаке, све перуански производи. Јело је карактеристично за планинске делове Перуа.

  1. Пиканте де куј

cuyОво јело се једе још од времена пре Инка и било је једно од најзначајнијих јела. Сам по себи, куј је животиња ( врста заморчета) која поседује пуно протеина, омега 3 масних киселина и нема масти. Припремање овог јела варира у зависности од региона.

  1. Кауса рељена де пољо о атун (Кауса пуњена пилетином или туњевином)img_causa_limena_31268_600

Једно врло популарно јело на бази жутог кромпира, зеленог чилија и чоклоа, врсте перуанског кукуруза. Припрема јела познаје различите варијанте. Порекло јела је из преколумбовских времена и потом за време епохе Вицекраљевства (Вицекраљевство Перуа) додаје му се лимун. Данас, придодаје му се мајонез.

  1. Ломо салтадо (Врста говеђег бифтека)

LOMO-SALTADO

Јединствено јело настало мешањем перуанске и кинеске – кантонске кухиње. Техника кувања у тигању и јединствен начин припреме чини га једним од најтраженијих креолских јела. Типично је за Перу. Може да се пронађе по различитим ресторанима и пикантеријама (посебна врста ресторана) у било ком делу Перуа.

 

  1. Ахи де гаљина (Чили пилетина)

Јело које је настало мешањем шпанских и кечуа састојака. Пилетина се ситно сецка и меша се са простим миксом на бази  бујона, зеленог чилија, млека и хлеба и сервира се са жутим кромпиром, маслинама и тврдо куваним јајима. Има пикантан укус. Лако је за припрему.

 

  1. Рокото рељено (Пуњени рокото)

Настало је у Арекипи. Типично јело овог града, може се пронаћи у било ком ресторану у Арекипи. Као база за спремање користи се рокото, плод сличан чилију, који се пуни млевеним месом  и додају му се други састојци. Укус му је негде између пикантног и слаткастог.

 

  1. Папа а ла уанкаина (Кромпир на уанкаински начин)

Класично перуанско јело којим се започињу празници и прославе. Без сумње једно од најбогатијих јела и лаких за припрему. Изворно за град Уанкајо из Хунина, одатле му потиче и назив. Састоји се од жутог кропмпира, чилија, млека и хлеба. У оригиналу јело се припрема уз помоћ „батана“-а (полирани, заобљени и шупаљ камен који има један покретан део уз помоћ кога се месо меље) али данас га је заменио блендер.

 

  1. Антикучос (Ражњићи)

Месо ( у оригиналу се користи говеђе срце) посебно гарнирано у тамноцрвеном чилију, нанизано на штапић од трске. Чини део породичног роштиља заједно са чоклом(врстом перуанског кукуруза), кромпиром, чилијем и својом чича морадом или чича де хором (чича морада – слатко, безалкохолно пиће на бази перуанског љубичастог кукуруза; чича де хора – алкохолни напитак на бази кукуруза, тј. кукурузног слада). Уобичајено се једу у празничне дане. Без обзира на то, можете да их пронађете код уличних продаваца у Лими, у дистрикту Баранко код Парка Уздаха и у неким ресторанима.

Остави твој коментар