Зашто странци остају у Чилеу?

1740

Значајан део странаца се насељава (досељава) у нашу земљу због могућности да започну бизнис, да имају сигуран и добро плаћен посао, зато што смо мирољубива нација или зато што имају избор начина доласка у земљу.

COSTANERA_CENTER_3_5

Моника Ким је још једна странкиња која живи у Чилеу. Кажемо још једна, јер довољно је само прошетати кроз различите крајеве престонице да би се сваки пут све више наишло на другачије акценте како одзвањају. То су Енглези, Перуанци, Колумбијци, Американци који иду у биоскоп, у паркове, у куповину или само да плате рачуне.

Тежимо мишљењу да су они овде само у пролазу, али истина је према Цензусу из 2012 године , да 2% наше популације чине странци који су се овде населили, оформили породице и раде у различитим предузећима. Зашто остати у Чилеу? Шта виде странци што ми не видимо?

santiago_barrio_bellas_artes_

Чиле, успешна земља

Корејска породица Ким Ју (или Јо) стигла је у Чиле 2001 у потрази за новим приликама да покрену посао. Живели су у осам земаља пре тога, али унутрашње кризе и монополи на тржишту у тим земљама затворили су им врата за пролаз. Када су већ стигли у Чиле, иако им је наравно недостајао социјални живот који су имали у Кореји, открили су да је чилеанско друштво отворено да проба и открије нове производе и услуге.

Пре шест година одлучили су да отворе у Патронату (крај Сантијаго де Чилеа) продавницу „Сенит“ која се бави продајом аксесоара за жене, постижући велики успех.

У Патронату је пре неколико година отворен и „корејски тржни центар“. Састоји се од 57 корејских радњи, и иако су запослени продавци у њима сви Чилеанци, власници су Корејци пристигли у Чиле да би се бавили бизнисом.

Чиле испуњава услове који олакшавају предузетништво, као што су политичка стабилност, културно уважавање предузетништва као алтернативне каријере, мањак бирократије, поготово од када је усвојен закон „Предузећа за један дан“ као и „Закон о поновном предузетништву“ и приступ кредитима. Попели смо се са 62 на 27 место у свету по лакоћи започињања посла.

valparaiso_cerros

Међутим, још увек постоје битне препреке које треба решити. Најважнија од њих, по тврдњи Асоцијације чилеанских предузетника (ASECH) јесте плаћање фактура у роковима од 60, 90, 120 или више дана, од стране великих предузећа својим добављачима, што када се на то дода ИВА (IVA –Impuesto al Valor Agregado – порез на додату вредност, ПДВ) коју добављач мора да плати истог месеца када изврши продају, на крају гуши предузетнике.

Чиле, земља солидне економије

„Са 80 хиљада чилеанских пезоса исплатила сам целу школску годину моје унуке у Колумбији, укључујући упис, одећу и прибор“ тврди Марта Торо, колумбијка пристигла у Чиле пре две године. Ради као кућна помоћница у Ла Серени (крај Сантијага).  Одлучила је да остави топлу колумбијску климу и истрпи хладну чилеанску зиму, зато што сматра да имамо стабилну економију, према Колумбији,и чилеански пезос јој много више вреди у њеној домовини.

Према Организацији за сарадњу и економски развој (OCDE) Чиле је приказао значајне помаке у економској материји, економска активност од 2010 расла је по стопи од скоро 6 %, практично троструко више од просека економског раста у ОЕЦД –еу и такође премашујући и просек Латиноамерике.

Један скори пример је шта се дешава са кризом у Шпанији. Многи Шпанци су напустили своју отаџбину у потрази за новим приликама. Чиле се претворио  у земљу за којом влада високо интресовање на њиховој листи, јер према новинама Ла Терсера, број имиграната који су средином 2013 –е добили нетуристичке визе, у прва четири месеца те године, увећао се за 46,8 % у односу на исти период претходне 2012, растући са 31.212 на 45.821. У том истом периоду, визе издате шпанским држављанима су оне које су доживеле највећи процентуални раст (135%), растући са 931 током 2012 на 2.191.

Чиле, стабилна и мирољубива земља

Такође, аргентинац Габријел Пинтер, тражио је пре осам година од фирме у којој ради да га премести на рад у фирмину продужницу у Чилеу, због кризе коју је проживљавала његова земља и, истовремено, зато што је ценио квалитет живота, посебно политичку, социјалну и економску стабилност овде. „Чилеанци поседују један амбијент где је суживот пријатан. У поређењу са другим земљама ово је мирољубива земља, присутни су сигурност и стабилност у приступачности свим услугама“ тврди Габријел Пинтер, и супротно томе, критикује осећај класне поделе која прожима наше друштво.

Индекс глобалног мира 2012 –е  изабрао је Чиле као најмирољубивију земљу Латиноамерике. Извештај који је забележио политичку и социјалну стабилност у 158 земаља света, сместио је Чиле на прво место у Латиноамерици, истовремено Чиле се попео за осам места и налази се на 30 – ом месту на светском нивоу, изнад Француске (40) и Италије (38), и далеко изнад Аргентине (44), Перуа (79), Бразила (83) и Боливије (84).

Чиле – земља на добром гласу

Фондација „Имиџ Чилеа“ (Imagen de Chile) која је задужена да брине о општој промоцији земље и да да вредност и престиж њеном пореклу, сједињујући различите погледе на свет, указује да поред економских и институционалних предности, у дубини свог идентитета постоје друге одлике које истичу и чине Чиле једном угледном и пожељном земљом.

Наша земља поседује чудну и удаљену географију која се налази у свом природном стању, будући да је неистражена, због чега се опире (пркоси) људској доминацији. На свој начин, наша култура је модерна, али истовремено и традиционална. Задржала је одлике из прошлости, али истовремено усвајала је и друге одлике које су део савремености. Та мешавина рустичног (старинског) и модерног чини пожељном нашу територију. Уз то, Чиле има једну посвећеност ка прогресу, жели да достигне једну бољу стварност. Његова чежња је да достигне потпуни развој, и то је оно што земљу мобилише. На крају, то је једна поуздана нација, одлучна у намери да буде отворена према свету.

Људи у Чилеу уживају у солидним међусобним односима, који почивају на поузданости и предвидљивости. Понекад, заокупљени свакодневним проблемима који муче (изједају, нагризају) наше друштво, лако је да се изгуби из вида колико се напредовало, и иако нашој земљи недостаје да настави са напретком на пољима сигурности и једнакости да би достигла потпуни развој, имамо почетке који нас позиционирају као земљу великих могућности.

Замисао није да се осећамо супериорнима ни да мислимо да је све готово, већ да се мотивишемо да бисмо наставили са реформама које су нашој земљи, а и нама самима као друштву потребне, уверени да смо нација која зна да се суочи са својим проблемима.

Остави твој коментар