Основни савети пре долазка у Перу

1230
PILETA DE LA PLAZA DE ARMAS DE LIMA, PERU

У прилогу можете прочитати нај основније савете за долазак у Перу:

Дали је потребна виза за Перу?
Држављанима Републике Србије није потребна виза за Перу, 90 дана туристичка виза.

Који су ми потребни документи за улазак у Перу?

За улаз у Перу, потребан је само пасош Републике Србије.

Перуанска храна

Чувени креолска кухиња обале Перуа је јединствен спој утицаја разних кухиња коју је довела имиграција у земљу (утицај из Африке, кине, јапана и европе) као и елементи аутохтоне кухиње. Перуанска храна осим што је разнолика и изузетна,  веома је зачињена, посебно креолска кухиња. Посебна погодност је храна «Chifа», фузија Кантонске кинеске хране са састојцима и перуанске сезоне. У Лими као и у другим деловима земље постоје многе могућности за откривање заслуге перуанске кухиње.

chifa
Chifa, перуански специалитет

¿Како се поздравља у Перуу?

Поздрав међу пријатељима и познаницима у главном женама се реализује са пољубцем док се мушкарци рукују. Ови покрети су често праћени фразом као што је «здраво», «здраво», «Добар дан» или «лаку ноћ» поздрављања; и «Збогом», «Збогом», «Чау» или «Здраво» за опраштај. Када се поздрављају на улици са непознатима  само се изговарају поздрави горе наведени, без руковања и пољубаца.

Како бити пристојан?
Перуански језик је веома љубазан. Када се тражи нешто, било каква информација често додаје на почетку или на крају реченице израз «Молим вас». По пријему нечег, чак и информације, они кажу «хвала». Међу младим људима језик је неформалан и широк жаргонима. Да бисте отишли на младе особе могу третирати «Хвала.» Старије особе се третирају са «ви», осим ако се третира са поверењем, онда се користи реч «ти». У Лимими се не види лоше ако закасниш на информални састанак, поготово ако ћеш се наћи са више људи у граду или у кући. Ако ћеш закаснити више од пола сата, пожељно је јавити се телефоном или смс поруком.

О чему највише воле да причају Перуанци?
Једна од омиљених тема у Перуу је храна, посебно перуанска храна. Приметићете да то не разговарају само са странцима, него и између њих, тако да могу да причају сатима о тој теми, о припреми јела, о ресторанима где се боље кува, историјски подаци о кухињи, итд. Познавање теме о Перуанској гастрономији је постао последњих неколико година познат предмет, јер представља извор идентитета и поноса због све већег међународног признања перуанске кухиње.

Национално пиће – Писkо Соур
Писко Соур је национално пиће Перуа и заснива се на Писцо (фине лозова ракија, родом из јужне покрајине Писко), сок од лимуна, беланце, једноставан слатки сируп, лед и врста Пелинковца. Служи се на коктелима као и  предјело пред ручак, заменио је вино и шампањац приликом наздрављања на слављу. Због тога, где год да се затекнете на перуанском тлу, у ресторанима, баровима или на прослави прво ће вам бити понуђен овај укусни и освежавајуће напитак. Препоручујемо вам да пијете са опрезом, јер као и свака слатка пића веома брзо и без да приметите можете да се напијете.

LIMA, 30 de enero del 2008 Recorrido a los mejores loscales que preparan los mejores piscosour, con motivo del dia del pisco sour.MUSUK NOLTE/ELCOMERCIO
Писко Соур

Бакшиш

У свим ресторанима се даје  10% бакшиша, уколико није укључен у рачун, тако да препоручујемо да пре него што оставите бакшиш, прегледате ваш рачун. Ако желите да оставите бакшиш сачекајте прво да вам врате кусур, па га затим оставоте на столу. У ресторанима где се служи мени, није уобичајно остављати бакшиш, нити је уобичајно дази таксисти, или на бензинској пумпи. Бакшиш се даје чуварима на паркингу, кад вам помогну да испаркирате ауто или вам га оперу.

Електрични уређаји
Напон у Перуу је 220 волти АЦ, 60 Хз. Ако желите да користите своје електричне апарате препоручује се да понесете са собом посебне адаптере.

Државни празници у Перуу
Следећи датуми су општи за читаву земљу. Осим тога, сваки регион има и друге празнике.

1. јануар – Нова Година
Март или април – Ускрс
1. мај – Дан рада
29. јун – Свети Петар и Свети Павле
28 и 29 јула – Дани Државности
30 август – Санта Роса де Лима
8. октобар –  Битка Ангамос
1. новембар –  Дан свих светаца
8. децембар –  Инмакулада Концепцион
25. децембар – Божић

Остави твој коментар