Процес за емиграцију у Чиле

2557

Ако желите да емигрирате у Чиле веома је битно да легализујете све ваше дипломе. Ако си професионалац, процес је много једноставнији, можете доспети лако до радне визе са позивом за посао од чилеанског грађанина или странца који има визу за боравак, тај документ треба да буде легализован код нотара. Радна виза траје годину дана и даће вам могућност да легално радите и живите у Чилеу. Након годину дана, ако испуњавате одређене захтеве можете да тражите визу за боравак или да обновите радну визу на још годину дана.

Цена  радне визе и визе за привремени боровак је негде између 100 и 200 долара.

Ако ниси професионалац, ако желите визу обавезно морате имати уговор за рад у Чилеу, овлашћен пред нотаром, након чега добијате радну визу и дозволу за боровак на годину дана, та иста може да се продужи ако након годину дана наставите да радите под уговором. Након годину дана можете аплицирати за визу за пребивалиште, цена је око 100 долара.

Велика разлика између  горе наведена поступка је да је професионалацима само потребан позив за посао, то јест, да ће одређена фирма да ти да посао (иако то касније не уради) кад средиш документа за боровак, док ако немаш диплому потребан ти је већ готов уговор за рад како би добио визу.

 

Добити визу за боравак у Чилеу је веома лако и једноставно, читав процес траје од 2 до 4 месеца и у просеку кошта између 100 и 200 долара.

Више информација можете наћи на овом сајту: Información general de trámites para emigrar a Chile

Укратко, процес је следећи: Када дођете у Чиле (као туриста) имате до 90 дана да поднесе свој захтев за визу (препоручује се да то урадите најмање 30 дана пре истека свог стања као туриста).

У истом обрасцу,  морате бирати да ли желите да вам дају радну дозволу док не добијете одговор за визу. Ова дозвола се обично добије између 30 до 45 радних дана ако се пријава поднесе у Сантиагу, али ако то урадите ван Сантиага, ствари се мењају, јер морате предати документа у регионалној канцеларији, у зависности од општине можете добити тај исти дан дозволу а негде и за недељу, две.

 

Јако је важно да знате да ако желите да поднесете захтев у региону а не намеравате да живите у њему, законом полиција води статистику свих миграната у земљи, њихове кућне адресе и остале личне податке. Тако да су странци у обавези да у року од 30 дана пријаве промену места пребивалишта јер су казне велике.

Остави твој коментар